De heren van Clouseau zongen er ooit over: "Welkom in het Land van Swentibold", maar waar ligt dat ergens? Als je het een beetje creatief benadert, zou je kunnen zeggen: het hart van Swentibold ligt in Midden-Limburg, letterlijk en figuurlijk.
Stel de vraag ergens in de Westelijke Mijnstreek en je krijgt als antwoord vermoedelijk Sittard. Sittard kent een grote gymnastiekvereniging en in Einighausen heet een garagebedrijf zo. Born en omstreken kenden vroeger een Weekblad Swentibold, en bij Guttecoven ligt een tankstation langs de A2 met die naam.
Swentibold, ook vaker geschreven als Zwentibold, was een koning die sneuvelde in het jaar 900 in de buurt van de Maas en volgens de overlevering begraven ligt in de crypte van de basiliek van Susteren. Hij speelt een belangrijke rol in het Spel der Heiligdomsvaart in Susteren.
Vele eeuwen na zijn dood verbindt Swentibold nog steeds Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek. Tijdens een mini-symposium in Sittard werd de 45e editie van het Historisch Jaarboek van het Land van Zwentibold gepresenteerd. Het symposium behandelde onder andere architect Johannes Kayser en oud-burgemeester Herbert Corsten van Selfkant.
Architect Johannes Kayser was een leerling van de beroemde Roermondse grootmeester Pierre Cuypers. Hij ontwierp kerken en andere bouwwerken, zoals de basiliek in Sittard en de voormalige Matthiaskerk van Posterholt.
Oud-burgemeester Herbert Corsten van Selfkant ontving het eerste exemplaar van het jaarboek. Hij werd de 'meest Nederlandse burgemeester van Duitsland' genoemd en heeft zich ingezet voor grensoverschrijdende samenwerking. Corsten pleitte voor het slechten van grenzen, ondanks zijn verleden als douanier.
Het Land van Swentibold beslaat ook de Selfkant, waardoor de connectie tussen Midden-Limburg en de Westelijke Mijnstreek nog sterker wordt benadrukt.